Hemmakänslan


Jag har rest lite igen. Haft lata dagar på stranden och firat jul med vit sand på Zanzibar istället för vit snö i Västernorrland. Funkar precis lika bra, även om julkläderna hade några tjocksockar mindre och nått badplagg mer än vanligtvis. Min vän Maria Rubensson kom och bidrog med juliga clementiner, pepparkakor och glädje. Nu har hennes familj anslutit sig och vi bilar oss från Dar es Salaam till Bulongwa. För dem en resa till en främmande plats. För mig en resa hem. Det slår mig varje gång jag varit iväg. En förvåning över att jag har en plats i det här landet som jag kallar hemma. För att här finns människor som kan mitt namn och vet vem jag är. Som frågar vart jag varit och varför vi inte setts på länge.
 
Min start i det här landet har inte varit genomgående lätt. Under mina dryga tre månader har jag varit här som turist. Ingen vanlig turist (man turistar vanligtvis inte i Bulongwa). Men på pappret. Processen till att få arbetstillstånd har varit långt mer långsam än vi nånsin hade kunnat tänka oss. Att vänta har varit min största sysselsättning. Något som vissa dagar har varit outhärdligt, andra dagar helt okej. Men arbetskläderna har legat hopvikta i garderoben i väntan på rätt papper. Ett av två viktiga papper fick jag nu som en julklapp efter några timmar på kontoret där dessa utfärdas. Jag har nu tillstånd att volontärjobba i landet! Det känns så bra att äntligen få hoppa i den vita sjukhuspyamasen och få en vanligare vardag.

Trots detta väntande, denna tid utan egentlig uppgift, dagar med böcker och googling, sovmornar och promenader (det låter ju egentligen fantastiskt) har tydligen Bulongwa blivit mitt hem här. Trots stor frustration har något tagit plats i mig. Dessa bekanta ansikten och vägar har påverkat mig. Grisarnas brutala grymtande, tupparna som börjar gala vid 3 på natten, barnen som roar sig med att lära mig fel ord och tanten som så gärna vill att jag ska få barn så hon kan få se dem. Tydligen är det sånt som ger mig hemmakänsla.

Annonser

En reaktion på ”Hemmakänslan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s